Retropelaaminen

Oletko kuullut termin “retropelaaminen” aikaisemmin, mutta et tarkalleen tiedä, mitä se oikeastaan tarkoittaa? Luulen, että olet oikeassa paikassa sillä tällä kertaa Game House -blogissa kirjoitetaan aiheesta. Aloitin pelaamisen 90-luvulla. Tuolloin pelasin nyt jo retroiksi määritellyillä pelikonsoleilla. Yleisesti ottaen retropeleiksi luokiteltavat pelit ovat 70-, 80- ja 90-luvuilla suosiossa olleita pelejä.

Tältä ajalta on peräisin useita eri pelikonsoleita, joista toiset olivat suositumpia kuin toiset. Monet niistä ovat nykyään harvinaisia. Pelikoneita oli eri mallisia ja toiset niistä olivat myös kopioita suosituimmista laitteista. Kotona televisioon liitettävistä laitteista varmasti suosituin vaikkakaan ei ihan ensimmäinen oli 70-luvun lopulla valmistettu Atari 2600. Segan Master System sekä Nintendo Entertainment System, lyhyesti NES, hallitsivat videopelien markkinoita 80-luvun keskivaiheilla. Ei sovi myöskään unohtaa Commodore 64:sta, jolla onnistui pelaamisen lisäksi ohjelmointi ja jopa omien pelien tekeminen, jos oli tarpeeksi osaamista.

Kahdeksankymmentäluvun lopussa Sega julkaisi uuden 16-bittisen konsolinsa eli Sega Mega Driven. Se kilpaili vahvasti NES:n kanssa aina siihen asti kun SNES (Super Nintendo Entertainment System) ilmestyi markkinoille. 90-luvulla CD-levyjen yleistyminen tarjosi uusia mahdollisuuksia samaan aikaan, kun 3D-grafiikat alkoivat uudistaa pelaamista. 90-luvun puolivälissä julkaistu Sony PlayStation päihitti lopulta retropelikoneet suosiossa ja tehokuudessa.

Retropeleihin voi tutustua tietokoneella toimivien emulaattorien kautta. Tietokoneille on saatavilla erilaisia USB-liitäntäisiä peliohjaimia. Tekijänoikeudelliset asiat saattavat mietityttää. Käytännön sääntönä voidaan sanoa, että jos omistat pelikonsolin ja fyysisen pelin, niin on oikeutettua myös näitä emulaattorin kautta pelata. Usein peleistä julkaistaan moderneilla laitteilla toimivia, hieman paranneltuja, versioita. Kovan suosion ovat myös saavuttaneet esim. NES Classic Mini ja SNES Classic Mini, jotka ovat kokonaisia televisioon liitettäviä pelikonsoleita. Näiden lisäksi on tulossa markkinoille uudistetut versiot Mega Drive:sta ja PlayStationista.

Vanhojen laitteiden ja pelien keräily ja niiden pelaaminen käy harrastuksesta niille, jotka haluavat kokea pelit uudelleen tai jos haluaa tutustua pelaamisen historiaan tai on muuten vaan kokeilunhaluinen. Emulaattorit ja pelien sekä laitteiden uudistetut versiot takaavat siistin elämyksen, kun laitteissa, peleissä ja ohjaimissa ei ole vikoja. Osa retropelaajista kuitenkin tykkää säilyttää ja käyttää vanhoja laitteita.

Kun halu tutustua vanhoihin peleihin kasvaa, tarjoaa Game House käytettyjä pelejä sekä pelikonsoleita, uudelleen julkaistuja pelejä ja Classic Mini -tyylisiä laitteita sekä esim. Hyperkinin laitteita, joilla onnistuu alkuperäisten pelikasettien pelaaminen. Jos kotoa löytyy varastosta vanha pelikonsoli tai pelejä, joille ei löydy käyttöä, kannattaa se tuoda liikkeeseemme. Hyvitämme niistä parhaaksi katsomamme rahasumman käytettäväksi vaihdossa tai suoraan rahana.

Retrot tuotteemme löydät web-sivustoltamme hakua käyttämällä, valikon kautta selaamalla tai suoraan osoitteesta https://uusi.gamehouse.fi/osasto/pelaaminen/pelaaminen-retro/ . Meiltä löydät myös suositun SNES Classic Minin, johon voit tutustua täältä https://uusi.gamehouse.fi/tuote/326/retro_nintendo_snes_classic_mini_-pelikonsoli/ .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *