PlayStation Classic

Tämä laite hyvin todennäköisesti aiheuttaa nostalgisia tuntemuksia, jos olet joskus jossain vaiheessa siihen pelien maailmassa törmännyt. Muistan kuulleeni vertauksen siitä, miten pelaaminen ensimmäisellä PlayStationilla muistutti rock-musiikin kuuntelua. Samassa yhteydessä kuvailtiin Sega DreamCastilla pelaamista – se olisi kuin jazz-musiikin kuuntelemista. Vaikka DreamCastin uudelleenjulkaisu on epävarmaa (en sano ettei se olisi mahdollista) on kuitenkin täysin varmaa, että 3.12. tipahtaa pelaajien iloksi ja riemuksi Sony PlayStation Classic. Luonnollisesti se tulee kuulumaan myös Game Housen valikoimaan. Mukana tulee 20 sisäänrakennettua peliä ja kaksi ohjainta, joissa ei ole lainkaan analogi-ohjaimia (eli niin sanottuja ”tatteja”).

Tästä aiheesta en pysty kirjoittamaan ilman, että mainitsen hieman historiaa. Alkuperäinen laite julkaistiin Japanissa 3. joulukuuta 1994, joka onkin tietoisesti valittu myös PlayStation Classicin julkaisupäivämääräksi. Yhdysvaltoihin alkuperäinen laite saapui 9. syyskuuta 1995 ja Eurooppaan viimein 29. syyskuuta samana vuonna. Pahimmat haastajat PS1:lle olivat Sega Saturn ja Nintendo 64 joista jälkimmäinen julkaistiin vasta 1997. Lopulta ei jäänyt epäselväksi, kuka kilpailun voitti. Julkaistuja pelejä laitteelle ilmestyi useita tuhansia nimikkeitä ja PlayStation:a myytiin todella runsaasti maailmanlaajuisesti. Laitteen valmistus lopetettiin 2006 ja se joutui väistymään tuoreemman pelikonsolin, PlayStation 2, tieltä.

PlayStation oli aikanaan ensimmäinen pelikonsoli, jolla saattoi pelata aidosti kolmiulotteisessa maailmassa vuorovaikuttaen esineiden ja ympäristön kanssa. Se hyödynsi ensimmäisenä CD-ROM-levyjä, joten oli mahdollsta sisällyttää peleihin enemmän sisältöä kuin aikaisemmin oli ollut mahdollista. Monet miettivät tuolloin ovatko nuo helposti naarmuuntuvat ja sormenpäiden kosketuksesta rasvoittuvat CD-levyt oikea ja toimiva formaatti. Ihan pientä ei tämä ”debatti” ollut sillä Nintendo 64 päätti hyödyntää optisten levyjen sijaan eräänlaisia pelikasetteja. Tämän vuoksi Nintendon pelit piti mahduttaa n. 10 kertaa pienempään tilaan itse kasetin sisällä. Yllättävän hyvin tässä onnistuttiin aikanaan, mutta nykynäkökulmasta ratkaisu saattoi olla jopa huono.

Valmistaudu ajoissa tätä pelikokemusta varten. Jos et ole koskaan kuullutkaan PS1-konsolista, niin nyt on juuri oikea hetki tutustua siihen. Laite on helppo kytkeä näyttöön tai televisioon sillä se tukee HDMI-liitäntää. Voit tilata omasi osoitteesta:

https://uusi.gamehouse.fi/tuote/44608/ps1_playstation_classic_mini/

Löydät myös tietoja hinnasta ja saatavuudesta sekä listan laitteen sisäänrakennetuista peleistä. Tuote on mahdollista tilata ennakkoon. Julkaisupäivä on siis 3.12.2018.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: